Gratis körkortsteori online


Här hittar du all körkortsteori sammanfattat och uppdelat i fem kapitel. Varje kapitel består av mindre delar så att du enkelt kan hitta den information du behöver.

I menyn till vänster väljer du vad du vill läsa om.


Att ta körkort

Körkortstillstånd


Synundersökning för körkort kan du göra
hos en optiker.

Det första steget mot körkort är att söka körkortstillstånd. För att ansöka fyller du i blanketter som du hittar på Transportstyrelsen. För att få ett körkortstillstånd krävs även att du gör en synundersökning som du bifogar i anmälan. 

Övningskörning

För att börja övningsköra måste du ha fyllt 16 år. När du ska övningsköra har du två alternativ:

1. Privat övningskörning med handledare

2. Övningskörning hos en trafikskola med en trafiklärare

Det vanligaste alternativet är att göra båda, lärarledda lektioner i kombination med mängdträning privat.

På trafikskola

Fördelen med en trafikskolelärare är att du får en person med utbildning och erfarenhet i körkortsutbildning som hjälper dig. Nackdelen är att kan bli dyrt att ta många lektioner på en trafikskola.

Privat

Fördelen med att öva privat är framför allt att du inte behöver betala för lärarledda lektioner. Därför kan du lättare mängdträna utan att behöva oroa dig över kostnaden. Nackdelen är att du får en person som saknar den utbildning och erfarenhet som en trafikskolelärare har. Det finns även risk att den som är din handledare lär dig fel saker. Trafikregler ändras med tiden och var det länge sedan din handledare tog körkort kan det även vara svårt att komma ihåg allt.

För att kunna övningsköra privat behöver du och din handledare gå en introduktionsutbildning. Efter utbildningen ska din handledare ansöka om handledartillstånd. När du övningskör privat ska skylten ”ÖVNINGSKÖR” sitta bak på fordonet. 

Om det skulle ske en olycka eller om du bryter mot några regler under övningskörningen får handledaren ta konsekvenserna. Det är handledaren som är ansvarig och ses enligt lagen som förare av fordonet.

Körkortsteori


Med körkortskolan.se kan du öva
körkortsteori var du än befinner dig.

Körkortsteori bör du öva parallellt med övningskörning. För att veta hur du ska bete dig i olika trafiksituationer behöver du veta vilka regler som gäller i trafiken. Samtidigt får du bättre förståelse för körkortsteorin om du använder dig av teorin i praktiken.

Det finns flera olika sätt att lära sig den körkortsteori du behöver:

Videolektioner:

Riskutbildningar


Risktvåan måste genomföras hos en
godkänd riskutbildare. Kontakta din
trafikskola eller en riskutbildare för att
boka en tid.

Innan du gör förarprovet behöver du ha genomgått två riskutbildningar. För att boka dessa kan du kontakta en trafikskola nära dig.

  • Riskutbildning del 1 (riskettan) handlar om droger, alkohol och olika riskfyllda beteenden i trafiken. Du lär dig om hur riskfyllda beteenden påverkar dig som förare, hur de kan undvikas och vad dessa beteenden får för konsekvenser.
  • Riskutbildning del 2 (risktvåan, halkbana) handlar om hastighet, säkerhet och körning under svåra förhållanden. Under utbildningen får du köra på halkbana och lära dig att hantera bilen på halt väglag.

Förarprovet

Förarprovet är den sista delen för att du ska få ditt körkort. Förarprovet består av ett teoriprov (även kallat kunskapsprovet) och uppkörning (även kallat körprovet).

  • Teoriprovet gör du på en dator och består av 70 frågor. När provet rättas väljs 5 frågor bort slumpvis av datorn och du måste få minst 52 rätt av 65 för att få godkänt. Provet är tidsbegränsat till 50 minuter. För att boka tid för teoriprovet kan du gå in på Trafikverket.
  • Uppkörningen görs därefter, oavsett om du klarade teoriprovet eller inte. På detta prov ska du visa att du har kontroll på bilen, gott omdöme och kan köra på ett trafiksäkert sätt. Även detta prov kan du boka på Trafikverket.

När du klarat en av delarna har du två månader på att klara av den andra delen. Om du inte klarar det inom två månader måste du göra om båda delarna.

När du har klarat av båda delarna har du nått ditt mål, körkortet!

Viktigt: Du har två års prövotid från det att du tagit körkort. Det innebär att du måste göra om förarprovet ifall ditt körkort skulle återkallas under denna period.

 


Now we have theory in English

 Over 1000 questions in English                     

 The latest questions from 2019                 

 The best english questions on the market