Handledarkurs

Handledarkursen är obligatorisk för dig som ska övningsköra privat. Privat övningskörning är när du övningskör med en handledare som inte är utbildad trafiklärare.

Vad är handledarkursen?

Handledarkursen infördes 2006 av Transportstyrelsen och kallas även för handledarutbildningen eller introduktionsutbildningen. Målet med kursen är att vägleda er som blivande handledare och elever inför att ni ska börja övningsköra. Kursen kommer att hjälpa er hur ni ska tänka och lägga upp körkortsutbildningen för att göra utbildningen så effektiv och trafiksäker som möjligt.

Exempel på frågor som berörs i kursen: Vad ska man tänka på innan man börjar övningsköra? Hur kan man övningsköra så trafiksäkert som möjligt? Vad är nollvisionen? Hur går körprovet till?

Vem behöver gå kursen?

För att få övningsköra privat måste både elev och handledare gå handledarkursen. Det kan vara en bra idé att som elev gå tillsammans på kursen med sin handledare, men det går även bra att gå vid olika tillfällen.
För att gå kursen måste du vara minst 15 år och 9 månader gammal.

Hur bokar jag kursen?

Hör av dig till en lokal trafikskola eller utbildningsanordnare i närheten av där du bor. Om du bor i Kalmar eller Västerås så kan du boka kursen online via Trafiko som Körkortskolan samarbetar med.